Kennisbijeenkomst ‘Benutbaar arbeidspotentieel, de nieuwe crypto van de arbeidsmarkt’

Kansen creëren op de arbeidsmarkt, daar staan zowel het netwerk Werkwaardig als BHAG Delft voor. In co-creatie organiseerden zij in mei een kennis- en inspiratietafel rond dit thema. Partners van de netwerken werden gastvrij ontvangen bij een van hen: GGZ Delfland.

Omlijst door muziek gaat Werkse! directeur Cor van der Wel in gesprek met voormalig bijstandsgerechtigden en bedrijven die hen kansen boden. Webhelp is één van die bedrijven. Marit Balledux, people project manager bij Webhelp: ”Samen met Werkse! hebben we op basis van een BHAG Deal een opleidingstraject opgezet voor mensen die al langere tijd in de bijstand zaten. Na een gedegen werving- en selectieprocedure met veel pitchen, trainde Werkse! twee weken de basisvaardigheden. Daarna pakte Webhelp de vakinhoudelijke training op. Van de tien mensen die gestart zijn, hebben er nu zeven een baan bij ons als klantcontactmedewerker. Dat lijkt weinig. Maar dat aantal is niet veel anders dan bij reguliere groepen.” En een tip voor andere organisaties: “Vergeet nooit de nazorg. Zo nodig maanden, om het succes te borgen.”

Welke rol

“We gaan dit sowieso wéér doen,” weet Paul Ouwehand, legal manager bij Webhelp. “Maar we willen eerst heel goed kijken hoe we het hele traject beter op deze doelgroep in kunnen richten.” “Ja, we zijn in de eerste ronde heel ver gekomen op enthousiasme,” zegt Marit. “Maar we gaan bijvoorbeeld beter kijken wie welke rol heeft in een traject als dit.”

Uit comfortzone

Sabrina is een van de mensen die nu met veel plezier bij Webhelp als klantcontactmedewerker werkt. Sabrina: “Ik kwam uit de kapperswereld. Na mijn zwangerschap zorgde ik – in mijn eentje – voor mijn baby en kreeg ik een bijstandsuitkering. Toen de sollicitatieplicht zich aandiende, kwam deze mogelijkheid op mijn pad. Ik heb die kans meteen gegrepen. Ik zou het zo weer doen. Al moest ik wel totaal uit mijn comfortzone: het was wennen om geen fulltime ‘mama’ te zijn.“

Motivatie

Als projectcoördinator bij Werkse! is Kirsten Vreugdenhil betrokken bij dit soort opleidingstrajecten. “We hebben hier eerst aan onze consulenten gevraagd: ‘zijn er geschikte kandidaten, ook onder mensen die al langer een uitkering krijgen?’ We maakten een flyer, mensen konden zich aanmelden. Onze insteek: iedereen die gemotiveerd is, is welkom. Met die mensen gingen we in gesprek. Steeds met Webhelp en een jobcoach. Wij zijn altijd eerlijk. Wij hebben geen mensen die nooit klachten hebben, 40 uur kunnen werken en in bezit zijn van een rijbewijs. Die categorie werkt al.”

Baangarantie

Kirsten vervolgt: “Met Webhelp maakten we de afspraak: ‘iedereen die het opleidingstraject goed doorloopt, krijgt een baangarantie. En zo werkt Sabrina inmiddels 28 uur per week als klantcontactmedewerker. Sabrina zit in die uren met koptelefoon achter de computer. “Ik krijg vragen over de DigiD, de Belastingdienst en de berichten box van Mijn Overheid. Ik kan zaken opzoeken in de computer. Ook is er een ‘2e lijn’ voor als ik er zelf niet uitkom. Het doet wat met me dat ik weer werk. Ik doe weer mee in de maatschappij.”

Ontploffen

Michèl van Leeuwen is oprichter van iamIT. Hij stelt in zijn IT-bedrijf samengestelde teams samen. “Zodat onbenut talent met een hoog denkniveau niet de koffiejuffrouw of schoonmaker hoeft te zijn, maar op zijn of haar niveau bij ons als IT’er kan werken. We hebben een intern begeleider, een jobcoach en… heel veel geduld. Voor het inwerken van iemand met bijvoorbeeld autisme of ADHD trekken we niet drie, maar zes maanden uit. Vaak moet er eerst vertrouwen groeien. Een van de medewerkers ontplofte steeds. Dan was hij daarna doodsbang, dat hij zijn baan zou verliezen. Nu wij hem duidelijk hebben gemaakt dat hij door dat ontploffen zijn baan niet verliest, is dat ontploffen een stuk minder. De spanning is er af.”

Vertrouwen

“Accountants kunnen ook ontploffen hoor,” weet Antoinette Dijkhuizen. Zij is oprichter van 4You Accountancy. Het adagium van dit bedrijf: ‘dienstverlening op basis van vertrouwen’. Antoinette: “Ik kijk naar de talenten van mensen. Onze teams zijn heel divers. Via een werkgeversservicepunt is er nu een financieel analist uit de Oekraïne bij ons aan de slag, we praten Engels met elkaar. Ook iemand voor vier uur in de week die moet leren werken. We hebben teamleden die vanaf nul binnenkwamen en nu waardevolle medewerkers zijn. Mahran AlTawil deed vier jaar geleden mee aan de doe-activiteit Golden Ten van Werkwaardig. Voor zijn afstudeerstage afstudeeronderzoek over risicomanagement werd het netwerk benaderd. Antoinette: “Nu doet hij zijn afstudeerstage bij ons en vanaf juli komt hij hier in dienst. Een zognaamde JobDeal zit in het vat. Waarbij iemand voor vier uur per week aan de slag gaat en in dienst komt bij Werkse!”

Uitgedaagd

Nicolette Dukker is directeur bij Avalex. “BHAG Delft gaat niet alleen over banen. Ook over klussen die je uit kan besteden. Wij werden daartoe uitgedaagd. We zijn nog eens extra door het bedrijf gaan lopen: wat zijn losse zaken die blijven liggen? Zo is het soms nodig om containers is een stad of wijk te labelen. Dan vragen we om voor een x-aantal uren mensen te leveren. Daarnaast bieden we soms iemand uit de doelgroep een traject als belader. Dan gaat het om: leren werken, zorgvuldig met spullen omgaan, veilig werken, op tijd komen.“

Priming

Tenslotte een korte kennissessie over beïnvloeden, door mediapsycholoog en perspectivist Mischa Coster. Hij leerde de toehoorders dat mensen per dag gemiddeld 35.000 beslissingen nemen. Mischa: “Van heel groot tot heel klein. Daarbij blijkt uit hersenonderzoek dat we iets al besloten hebben, voordat we ons dat bewust zijn. Als een winkelketen een euroteken voor een prijs zet, registreren mensen dat onbewust. Laat men dat teken weg, dan kopen mensen bij eenzelfde bedrag veel eerder. Je kunt iemand ook onbewust voorbereiden op een beslissing, dat heet priming. Je vraagt dan bijvoorbeeld: ‘Vindt u uzelf behulpzaam?’ Gevolgd door de vraag: ‘Mijnheer X, wij hebben uw hulp nodig.” Natuurlijk sloot ook dit event af met de Werkwaardig netwerkborrel. Mensen zien en spreken, afspraken maken en wellicht werd er ook aan priming gedaan?