BHAG inspiratietafel

Inspiratiesessie over de waarde van werk

BHAG Inspiratietafel: “de waarde van werk”

Tijdens de tweede BHAG Inspiratietafel voerden we het gesprek over “de waarde van werk”. De waarde voor de maatschappij als geheel, de stad Delft en – misschien wel het meest belangrijk – het individu. Aan tafel deelden onderzoeker van Ecorys, Tom Geijsen, Wethouder Bas Vollebregt, Miriam Heringa, bestuurder van Perspektief, Jiske Kiers, programmamanager BHAG Delft en ervaringsdeskundigen Ingrid en Sandra hun inspirerende verhaal.

Onderzoek: ‘De waarde van werk’

Tom Geijsen deed vanuit Ecorys onderzoek naar initiatieven waarbij mensen aan een maatschappelijk waardevolle en betaalde baan werden geholpen. Zo doen in Groningen veertig mensen taken in hun wijk, waarbij partijen in de wijk taken aandragen. En in Lelystad zijn tien buurtconciërges actief: zij signaleren, spreken mensen aan. Wat blijkt bij meting van de effecten: mensen zitten beter in hun vel, zijn gezonder en hebben meer inkomsten. Werk dat anders bleef liggen wordt gedaan, waardoor de wijk schoner en veiliger werd. Elke geïnvesteerde euro levert ‘BV Nederland’ 1.5 euro op. De gemeente bespaart op apparaats- en uitkeringskosten. Over het algemeen doet men minder beroep op de WMO en jeugdzorg. De buurt werd er beter van en ook lokale bedrijven, woningcorporatie, rijk en zorgverzekeraars. 

BHAG – gezamenlijk kom je verder

De vraag is natuurlijk: kunnen we zoiets in Delft ook realiseren? Wethouder Bas Vollebregt ziet dat je zoiets moet doen vanuit een model met gezamenlijk financiering, waarbij onderbouwing helpt. Overheidslagen en private partijen aan tafel zetten en verleiden tot het trekken van de portemonnee. Klein beginnen in wijk of buurt. Om zoiets structureel te kunnen doen is gezamenlijkheid nodig. Tom: “Het is heel positief dat er in Delft zoveel verbinding is. Waarde van werk is er niet alleen voor direct betrokkene, maar ook voor de omgeving en de bedrijven en instituties die er mee te maken hebben”.

Miriam Heringa: “Als publieke partij zit je vast in een stelsel en daarin is nog niet zoveel ruimte. Mensen vanuit Perspektief die gaan werken versnellen heel erg in het afbouwen van zorg, ergo een ontlasting van de maatschappij. Maar ‘er is geen mal waar het balletje zomaar inrolt’”. Het vraagt om lef en kaders. “Alles is beter dan mensen niet helpen, want dat kost de maatschappij meer. Partijen in Delft werken hier steeds beter in samen. In Delft is deze samenwerking, blijkt uit contact met collega’s in den lande, beter dan op veel andere plekken.”

Twee praktijkvoorbeelden
Sandra werkte ooit in de kinderopvang. “Na een tijd dakloos vond ik de weg weer terug. Ik ben blij met de kans om me te kunnen ontwikkelen. Dat ik daarbij mezelf mag zijn, is voor mij na wat ik meemaakte belangrijk. Dat ik rustig kan opbouwen. Werk was een hele stap ‘weer de boze-mensen-wereld in’. Nu heb ik schatten van collega’s en een topmanager bij Kinderopvang ZON!. De ene week gaat het beter dan de ander, maar er is een stijgende lijn. Het geeft me voldoening, ik heb contact met anderen, ik leef weer op. Dat geeft een boost. Al klinkt 12 uur weinig, voor mij 12 uur is nog best veel…”

Bas: “Dit soort verhalen wil ik in de stad uitdragen. Ook het verhaal van zo’n werkgever. Via onze gemeentelijke communicatie, en ook door mij persoonlijk.” Jiske pleit op haar beurt een lans voor het uren opbouwen, “mensen de kans te geven om zich te ontwikkelen. Iemand kan niet in een keer van 0 naar 100. Dat is belangrijk om bij werkgevers uit te dragen.”

Werk voor talent – BHAG Deals met de TU Delft en de gemeente Delft / Gemeentearchief, bracht werk bij Werkse! Ingrid werkt daar al op de scanafdeling en is nu druk om grote, oude bouwtekeningen van de TU Delft en daarnaast grote, oude boeken van het stadsarchief te scannen. “Eerder werkte ik dertig jaar bij PostNL. Na ziekte-, WW- en bijstandsuitkering kwam ik bij Werkse! terecht. Je hebt een doel en werk inspireert.” Sjaak is haar begeleider: “Het allerbelangrijkste is dat je het met elkaar doet. Iemand die lang niet werkte, wat heeft die nodig? Een klik is belangrijk, is het soort werk passend bij de persoon en wat heeft de persoon nodig? Het is belangrijk om constant met elkaar in gesprek te blijven.”

Livestream terugkijken