Van de bijstand in de zonnepanelen

Een opleiding voor een baan met vaste aanstelling, wie wil dat niet? Vanuit het Ontwikkelpunt van Werkse! zijn – in samenwerking met de branche – elf leergierige bijstandsgerechtigden klaargestoomd voor een baan in de energiebranche. Eenmaal geslaagd voor ‘theorie en praktijk’ helpen zij – in vaste loondienst – bij het plaatsen van zonnepanelen. Belangrijke voorwaarden: belangstelling voor elektro, enige spierkracht en vooral geen hoogtevrees.

Puck Zondervan, jobcoach bij Werkse! vertelt: “Het Ontwikkelpunt van Werkse! biedt medewerkers en kandidaat-werknemers een keur van opleidingen en trainingen aan. Een deel daarvan is vakgericht, zoals de opleiding tot assistent zonnepaneelmonteur. Een functie waar momenteel veel vraag naar is. Mensen met een uitkering die op dit aanbod gewezen worden, tonen volop animo. De achtergrond van mensen die daadwerkelijk in zee gaan, varieert: van dakloos, statushouder en toe aan een eerste baan, tot werkloos geworden in coronatijd. Werkse! betaalt de opleidingskosten: eenmalige uitgaven waarmee bespaard wordt op toekomstige uitkeringskosten.”

Erkend certificaat
Samen met de energiebranche en Solar Academie doet iedereen onder begeleiding van een leermeester de eerste praktijkervaringen op. Zondervan: “Daarna zijn er een aantal opleidingsdagen bij het ROVC TechCenter in Rotterdam, om vakkennis te vergaren. Iedereen blokt voor certificaten. Dat zijn er meerdere: die voor Elektrische huis- en utiliteitsinstallaties, Elektrotechnisch tekeninglezen en NEN 3140. Voor wie dat nog niet in het bezit heeft, staat ook de VCA-training (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) op de rol. Een mooi pakket, dat voor de toekomst ook nog eens een springplank biedt aan kandidaten naar andere beroepen in de elektrotechnische branche.”

Aan de slag
“De eerste zes cursisten hebben hun opleiding afgerond,” weet Zondervan. “En het mooie is, ze konden meteen het dak op. In een vaste baan, naar eigen keus tussen de 24 tot 40 uur per week. Een deel werkt bij een bedrijf in Nootdorp. Een ander deel in Noord-Holland. Dagelijks taxiet een van hen in een huurauto van de werkgever de club heen en weer van Delft naar werkobject.”

Aanleg
Raymond is een van de elf die het traject inging. “Ik werkte in de horeca totdat ik in coronatijd mijn baan verloor.” Raymond wist al wel dat hij handig was: “Maar door dit traject ben ik erachter gekomen, dat ik elektra leuk vind en er ook aanleg voor heb.”Inmiddels is hij meer in de meterkast dan op het dak te vinden. “Dat is gezien mijn leeftijd van 48 jaar mooi meegenomen. Ik verzorg de elektriache aansluitingen. Een elektriciën waakt op de achtergrond of alles goed gaat.” Raymond is van plan om het benodigde NEN-certificaat te gaan halen, zodat hij daarna alles zelfstandig uit kan voeren. “Zo ben ik goed terechtgekomen.”